Bugünkü yazımızda 0-100V / 0-10A Dijital Voltampermetre’yi inceleyeceğiz.
Ürün, 0V ile 100V aralığındaki gerilimi ve 0 ile 10 Amper aralığındaki akımı ölçmek için tasarlanmıştır.
Ürün Linki – Malzemeler
Ürünün +-%5’lik bir ölçümde hata payı bulunmakta. Bu hata payını düşük voltajlarda daha az görürken yüksek voltajlarda daha fazla görmekteyiz.
0-100V gerilimlerini yukarıdaki gibi ölçmek istiyorsak voltampermetreyi harici bir kaynak ( pil gibi ) ile besleyerek kullanmalıyız. Çünkü ürünümüzün besleme voltajı 0-30V olduğu için ürünümüzü bozabiliriz.
Çalışma gerilimi ise 4.5V ile 30V aralığındadır. İçerisinden bir adet Voltampermetre ve iki adet dişi soketli kablo çıkmaktadır. Gelin hep beraber ürünün teknik özelliklerini inceleyelim.
Teknik Özellikler
- Çalışma Gerilimi: 4.5V – 30V
- Çalışma Akımı: 20mA
- Ölçüm Aralığı: 0-100VDC – 0-10A
- Çözünürlük: 0.1V – 0.01A
- Çalışma Sıcaklığı: -15 ile +70°C
- Pano tipi montaja uygundur.
Ürünün dikkat etmemiz gereken en önemli özellikleri çözünürlüğü ve çalışma gerilimidir. Bu Voltampermetre voltaj için 0.1V, akım için 0.01A değişimi tespit edebilir. Örnek vermek gerekirse ölçmek istediğiniz değerler sırasıyla 5.77V-0.345A ise ekranda voltaj için 5.7-5.8V değerlerinden birisini, akım için ise 0.34-0.35A değerlerinden birisini görebilirsiniz.
Ürünün aynı zamanda arka kısmında bulunan iki adet potansiyometre sayesinde akım ve voltaj ayarlamalarınızı doğru sonucu gösterecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu potansiyometreleri yıldız tornavida yardımıyla ayarlayıp voltaj ve akım değerlerinizi ayarlayabilirsiniz.
Ürün hem harici bir kaynaktan ( Pil gibi ) beslenip kullanılabilirken hem de ölçülmek istenilen yerden beslenebilir. Burada dikkat edilmesi gereken şey ölçülmek istenilen yerden beslenirken 30V üstü kaynakları ölçmek istediğimizde cihazı yakabiliriz. Pil gibi harici bir kaynaktan besleniyorsa 0-100V aralığında istediğimiz değeri ölçebiliriz. Önce ürünü ölçmek istediğimiz yerden güç almasını sağlayarak kullanalım. Sonra bir pil ile güç almasını sağlayarak kullanalım.
Voltampermetre Ölçülmek İstenilen Yerden Beslenirse;
Dikkat: Ölçülmek istenilen yerden beslenirse bu modülü 0-30V aralığında beslememiz gerekir. Aksi taktirde modülü yakabiliriz.
1- Ürünümüzü paketinden çıkardıktan sonra önce gerekli kabloların klemensini yerine takacağız. Sağdaki fotoğraftan da anlaşılabileceği gibi önce kalın olan kabloların bağlantı kısmını kırmızı daire ile gösterilen yere takıyoruz. ( Fotoğraf 1.0 )
2- Daha sonra ürünün içerisinden çıkan daha ince olan kabloların klemensini soldaki fotoğraftan da anlaşılabileceği gibi kırmızı dairenin olduğu yerine takacağız. ( Fotoğraf 1.1 )
3- Daha sonra üstteki fotoğraftan da anlaşılabileceği gibi önce ince olan kablolardan kırmızı ve sarı olanını birbirine bağlıyoruz. ( Fotoğraf 1.2 )
4- Daha sonra ölçmek istediğimiz noktanın pozitif voltajın düşeceği kısmını bu bağladığımız iki kabloya tutturuyoruz. Yukarıdaki fotoğrafta pozitif voltajın düşeceği kısmı artı ile görebilirsiniz. ( Fotoğraf 1.3 )
5- Daha sonra daha kalın olan siyah kabloyu voltajını ve amperini ölçeceğimiz noktanın negatif gerilimine bağlıyoruz. Üstteki fotoğrafta da anlaşılabileceği gibi buraya kadarki adımları doğru yaptıysanız voltampermetrenizin ekranınızın gelmesi gerek. ( Fotoğraf 1.4 )
6- Daha sonra voltampermetremizin ölçüm yapacağı yükü temsil etmesi için biz 12V’luk bir LED kullanacağız. Bu yük bir motor veya başka akım çeken bir elektronik ürün olabilir. Soldaki fotoğraftan da anlaşılabileceği gibi LED’in sol tarafındaki lehim eksiyi, sağ tarafındaki lehim ise artıyı temsil etmekte. ( Fotoğraf 1.5 )
7- Daha sonra ise yandaki üstteki fotoğraftan da anlaşılabileceği gibi kırmızı kıskaçlı kabloyu artıya, siyah kıskaçlı kabloyu ise eksiye bağladık. Adım adım hem uygulamalı hem de şemada devreyi oluşturmaya devam ediyoruz. ( Fotoğraf 1.6 )
8- Daha sonra ise 4. adımdaki birbirine bağladığımız ince sarı ve ince kırmızı kablolara LED’in kırmızı kablosunu bağlıyoruz. ( Fotoğraf 1.7 )
9- Son olarak ise üstteki fotoğraftan da anlaşılabileceği gibi LED’in siyah ( eksi ) olan kablosunu ise Voltampermetremizin kırmızı kalın olan kablosuna bağlıyoruz. ( Fotoğraf 1.8 )
10. Üstteki fotoğraftan da anlaşılabileceği gibi LED’in üzerinden geçen voltajı ve akımı Voltampermetremizin ekranında görebiliyoruz. ( Fotoğraf 1.9 )
Voltampermetre Bir Pil ile Beslenmek İstenirse
1- Ürünü paketinden çıkartıp tekrar çıkan kabloları yerine takalım. Bu sefer ekstra olarak ürünü beslemek için bir pile ihtiyacımız var. ( Fotoğraf 2.0 )
2- Fotoğraftan da anlaşılabileceği gibi yeşil olan kablo pilin artısına, sonra ise Voltampermetrenin ince kırmızı olan kablosuna bağlı. Beyaz olan kablo ise pilin eksisine, Voltampermetrenin ise ince siyah olan kablosuna bağlı. bu işlemi yaptıktan sonra göründüğü üzere Voltampermetremizin ekranı geldi. ( Fotoğraf 2.1 )
3- Daha sonra ise yukarıdaki fotoğraftan da anlaşılabileceği gibi kırmızı kıskaçlı kabloyu artıya, siyah kıskaçlı kabloyu ise eksiye bağladık. ( Fotoğraf 2.2 )
4- Daha sonra yukarıdaki fotoğraftan da anlaşılabileceği gibi daha kalın olan siyah kabloyu voltajını ve amperini ölçeceğimiz noktanın negatif gerilimine bağlıyoruz. Sonrasında ölçmek istediğimiz kaynağın artısını voltampermetrenin ince sarı kablosuna bağladık. Sonra LED’imizin kırmızı kablosunu da bu birbirine bağladığımız kabloya bağlıyoruz. ( Fotoğraf 2.3 )
Sonra yapmamız gereken LED’in siyah kablosunu voltampermetrenin kalın kırmızı kablosuna bağlamamız gerek. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra Ekranımızda LED’in çektiği akım miktarını ve voltaj değerini görebilmekteyiz. ( Fotoğraf 2.4 )
Bu yazımızda da 0-100V / 0-10A Dijital Voltampermetreyi inceledik ve nasıl kullanıldığını anlattık. Ürünü bir sistemin çalışır durumda olduğunu, ne kadar güç tükettiği gibi durumları tespit etmek için kullanabiliriz ama eğer ürünü bir Multimetre gibi kullanmayı düşünüyorsanız düşüncenizi tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü ürün hassas ölçümler ve laboratuvar ortamı için tasarlanmamış. Eğer bir Multimetre arayışı içindeyseniz aşağıdaki ürünlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz 👀.
Bir sonraki ürün incelememizde görüşmek üzere.👋