Fusion 360 programının geliştiricisi Autodesk firması yıllardır süregelen tecrübesiyle ve ürettiği tasarım yazılımlarıyla mühendislik/mimarlık sektöründe adını duyurmuş, hatta sadece adını duyurmakla kalmayıp sektörün büyük bölümünü piyasaya sürdüğü yazılımlarla domine etmiş ABD menşeli bir şirkettir.
İlk ürünleri olan AutoCAD, vektör tabanlı bir CAD (Computer Aided Design) programıdır. Şu anda ise bu yazılım birçok mühendislik tasarım derslerinde direkt olarak kullanılmaktadır. Tabii ki bunda Autodesk şirketinin lisans öğrencilerine sunduğu “Education License” programı da oldukça etkili. Autodesk yazılımlarından “Education License Nasıl Alınır?” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
CAD yazılımlarının endüstriyel pazarlara açılması konusunda öncülük yapan Autodesk, perspektifini sadece mühendislik tasarım programlarıyla sınırlı tutmayıp 3D model tasarım, animasyon ve görsel efekt sektöründe de ilerleme ihtiyacı hissetmiş olacak ki 3ds Max ve Maya gibi endüstriyel sektörün dışında kalan yazılımlar da piyasaya sürdü. Hatta kendi sitelerinde dahi bu programları medya ve eğlence kategorisinde satışa sunuyorlar.
360 Cloud System diye adlandırdıkları bulut sistemini geliştirdikleri yazılıma entegresi ile 24 Eylül 2013 tarihinde yeni CAD yazılımları olan Fusion360’ı piyasaya sürdüler. 360 Cloud System’i daha detaylı öğrenmek için şu yazımıza bakabilirsiniz.
Tasarımda cloud sistemi ilk başlarda çok büyük bir sükse yaratmadı fakat Autodesk yöneticileri olayı yalnızca burada bırakmayıp Fusion360’ı deyim yerindeyse bir super-app yapmak için çalışmalarına hız kesmeden devam etti. Bu süreçte program içerisine eklenen simülasyon ve dayanım testlerinin yanı sıra Autocad, EAGLE isimli PCB (Printed Circuit Board) çizim programını da kendi ekosistemine dahil etti. Daha sonrasında ise yaptıkları cloud sistemini daha da ön plana çıkarabilmek adına EAGLE’ı Fusion360’ın içerisine gömdüler. Böylelikle özellikle makine ve elektrik mühendislerinin aynı proje üzerinde eşzamanlı olarak çalışmalarını destekleyerek çok işlevli bir yola doğru adım attılar. Bu entegrasyonun ismi ise Fusion360’ın içerisinde “Electronic Design” olarak gözükmektedir.
Fusion360’tan bahsederken sadece bir CAD uygulaması dersek içerisindeki CAM (Computer Aided Manufacturing) ve yukarıda da bahsettiğimiz PCB dizayn entegrasyonlarına haksızlık etmiş oluruz. Global sitelerinde ise kendileri de tanım yaparken bir hayli zorlanmış olacaklar ki kendi uygulamalarını “Fusion360; bir CAD, CAM, CAE, ve PCB tasarım yazılımıdır.” şeklinde tanımlamışlar. Kim bilir belki de böylesi kompakt bir uygulama ileride yeni tanımların çıkmasına da öncülük eder.
Bütün Artılar Sadece Uygulama Eklentileri mi?
Muadili uygulamalara göre daha sade bir arayüzü olması, sahip olduğu bulut sistemi ile verilerinizin kaybolma riskinin minimuma inmesi ve sunduğu ortamın multidisipliner ekip çalışmasına uygun olması gibi artıları mevcut. Aynı proje için elektronik ile mekanik tasarımın tek bir uygulama içerisinde yapılabiliyor olması ise Fusion360’ın günümüzde kullanımının artmasındaki en büyük etkenlerden birkaçı olmuştur.
CAD ve CAM bileşkesinin tasarım sürecinde aktif olarak kullanılabilmesi tasarlanan ürünün üretim maliyetindeki test masraflarını minimuma indirmekle kalmadı. Bu sistemin hızlı işlemesi de vakitten tasarruf edilmesinde büyük rol oynuyor.
CAD: Computer Aided Design (Bilgisayar Destekli Grafik Tasarım)
CAM: Computer Aided Manufacturing (Bilgisayar Destekli Üretim)
CAE: Computer Aided Engineering (Bilgisayar Destekli Mühendislik)
PCB: Printed Circuit Board (Baskı Devre Kartı)
Peki Ya Fusion 360 Fiyatları?
Öğrencilik süresince herhangi bir fiyatlandırmaya tabii tutulmadan Fusion360’ın geniş dünyasını istediğiniz gibi keşfedebilirsiniz.
Öğrenci değilseniz de aktif ücretlendirmeler için de Fusion 360 satın alabilirsiniz.