Bu yazımızda ESP32 ’ye Arduino IDE kullanarak ESP32’ye nasıl yazılım yükleneceğini ve örnek bir kod olarak ESP32’ye blink kodunu yükleyeceğiz.
ESP32 Driver Kurulumu
Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden bir tanesi de ESP32’nizin DRIVER’lerinin bilgisayarınıza yüklü olup olmadığıdır. Bilgisayarımıza USB portu üzerinden bağlanan herhangi bir cihaz üzerlerinde bulunan UART köprüsü dediğimiz minik çipler kullanırlar. Her ESP32 üreticisi gereği farklı UART çipleri kullanabilir. Bu yüzden ESP32’mizin üzerinde bulunan UART çipini tespit edip internetten Driverlerini yüklememiz gerekmektedir. Aksi halde bilgisayarımız cihazımızı tanımayacaktır. Eğer bunu yapmazsanız bilgisayarınız kartınızı görmeyecektir.
Benim kullandığım ESP32, Fotoğraf 1.0’daki WCH’nin CH9102X çipini kullanmakta. İnternetten gerekli araştırmaları yapıp kendi ESP32’nizin UART çipinin doğru driverini bulup kullanabilirsiniz. Gerekli kurulumları yaptıktan sonra bilgisayarınızın aygıt yöneticisinden Ports kısmından ESP32’nizin UART çipini görebilirsiniz. ( Fotoğraf 1.0 )
Malzemeler
Kütüphane Kurulumu
Daha sonra Arduino IDE’nize ESP32’nin kütüphanesini kurmanız gerekmekte. Bunun iki yolu var. Birinci yolu IDE’nizin Board Manager kısmında ESP32’yi aratıp çıkan kütüphaneyi kurabilirsiniz. Bu yolda ESP32 kütüphanesinin en son sürümünü indiremeyebilirsiniz. ( Fotoğraf 1.1 )
İkinci yolu ise https://docs.espressif.com/projects/arduino-esp32/en/latest/installing.html sitesinden;
Fotoğraf 1.2 deki kısma ulaşıyoruz. Bu linklerden Stable release link ( Kararlı sürüm bağlantısı ) Linkini kopyalıyoruz. Linki aynı zamanda aşağıya da koyacağım;
Link: https://espressif.github.io/arduino-esp32/package_esp32_index.json
Daha sonra Arduino IDE’mizin sol üstteki file kısmından Fotoğraf 1.3’teki gibi Preferences kısmına giriyoruz. ( Fotoğraf 1.3 )
Preferences kısmını açınca karşımıza şöyle bir ekran çıkacak; ( Fotoğraf 1.4 )
Aldığımız Fotoğraf 1.2‘deki linki Additional boards manager URLs yazan kısma kopyalayıp tamam butonuna basınca otomatik yüklemeye başlayacaktır. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra ESP32’mizi Arduino’ya bağlayalım. ( Fotoğraf 1.5 )
Burada bir diğer dikkat etmeniz gereken şey her üreticinin ayrı bir ESP32 modeli olabiliyor. Fotoğraf 1.5‘ten de anlaşılabileceği gibi farklı ESP32 modelleri için farklı seçenekler mevcut. Doğru kart için doğru ESP32 modelini ve portu seçmemiz gerek.
Sonrasında kodumuzu yazalım. Basit bir blink kodu yazalım. ESP32’nin üzerindeki led D2 pinine bağlı. Bu pini çıkış gibi gösterip bir saniyede bir kapatıp açtıralım.
void setup() {
pinMode(2,OUTPUT);
}
void loop() {
digitalWrite(2,HIGH);
delay(1000);
digitalWrite(2,LOW);
delay(1000);
}
Kodu yazdıktan sonra yüklemeden önce dikkat etmemiz gereken önemli bir diğer adım ise ESP32 modülünün üzerindeki Boot butonudur. ( Fotoğraf 1.6 )
Kodu yükleme butonuna bastıktan sonra Uploading ( Yükleme ) aşamasında ekranda Connecting… yazısını gördüğümüzde ESP32’nin boot butonuna basılı tutacağız. ( Fotoğraf 1.7 )
Daha sonra yükleme işlemi başladıktan sonra butondan elimizi çekebiliriz. ( Fotoğraf 1.8 )
Daha sonra kodumuz başarıyla yüklenecektir ( Fotoğraf 1.9 )
Göründüğü gibi ESP32’nin üstündeki mavi LED saniyede bir yanıp sönmektedir. ( Fotoğraf 2.0 )
Bu yazımızda ESP32’nin içerisine nasıl yazılım atılabileceğini öğrendik. Aşağıdaki bağlantıdan sıradaki yazımıza bakabilirsiniz.
1 Yorum
Benimkinde yanmıyor! Her şey aynı ama olmuyor? 😡😡😡
Tamam şimdi yandı! 🙄🙄😮😮sorun kalmadı iftiramı geri alıyorum. 😏
Teşekkürler 🤗🤗