Yeni yazılardan haberdar olun!
3D yazıcı, elektronik, Arduino ve daha onlarca konuda en yeni blog yazılarını ve haberleri kaçırmayın.
Yazar: Mustafa Topal
Bir önceki yazımızda ESP-NOW protokolünü kullanarak iki adet ESP32 kartı ile tek yönlü iletişim gerçekleştirmiştik. Bu yazımızda da bir önceki yazımızdaki kodumuzu revize ederek bir RGB LED ‘i kontrol edeceğiz. Ancak bu sefer farklı kartların birbirleri ile haberleşmesini istediğimiz için bir adet ESP32 kartı ile bir adet ESP32-CAM kartını haberleştireceğiz. Siz dilerseniz tekrar önceki yazıdaki gibi iki adet ESP32 geliştirme kartı kullanabilirsiniz. Eğer bu projeyi yapmayı amaçlıyorsanız “ Yeni başlayanlar için ESP-NOW ” adlı blog yazımı incelemenizi tavsiye ederim. Koddaki ESP-NOW protokolüne ait tüm komutların açıklamaları o blog yazımda mevcut. 1. Adım: İhtiyaç Listesi İsteğe bağlı ESP kartları ESP32-Wroom-32 Wifi…
Hiçbir grup cihazın birbirleriyle kablosuz olarak konuşmasını istediniz mi? Ancak belki de kulağa çok karmaşık geldi veya donanımın çok pahalı olacağını düşündünüz. Bu durumda ESP-NOW yardımımıza koşuyor. Yine de hayal ettiğimiz zaman bir veya birden fazla cihaz havaya 2.4GHz bandında veri basıyor ve sadece tutmasını istediğimiz cihazlar o verileri alıyor. Yine de karmaşık geliyorsa inanın ESP-NOW protokolünü kullanmak düşündüğünüz kadar zor değil. Bu yazımızda ESP-NOW ’a başlamanın en basit yolunu inceleyeceğiz. Eğer bloğumdaki önceki yazıları okuyan birisiyseniz ESP32 ve ESP8266 kartlarına aşina olabilirsiniz. Yine de benimle bu yazımda tanışıyorsanız diğer blog yazılarımı da incelemenizi tavsiye ederim. https://blog.robo90.com/kategori/projeler/ ESP kartları gerek…
İnternette hemen hemen hepimiz bir tablanın üstüne bir top bırakıldığında neresinden bırakılırsa bırakılsın motorları sayesinde hemen topu merkezine alıp dengede durmasını sağlayan top dengede tutan robot projelerine denk gelmişizdir. İzlemesi son derece keyifli ve kafamızda hep “ Acaba nasıl üretiliyor, ben de yapabilir miyim ki ? ” sorularını getiriyor. Sizin de kafanıza bu tarz sorular geliyorsa, gerçek toplar ve gerçek sistemler kadar olmasa da dijital top nasıl dengede tutabileceğinizi merak ediyor ve çevrenizi etkilemek istiyorsanız gelin projemizi yapmaya başlayalım. Fotoğraftan da anlaşılabileceği gibi ne kadar basit bir sistem değil mi ? Proje bir adet eksen sensörü sayesinde hareketi algılayıp 8×8…
Günümüzde 3D yazıcılar artık neredeyse herkesin erişebileceği bir seviyeye geldi . Evimizden ofisimize, mesleki hayatımızdan hobilerimize, gerek yedek parçası zor bulunan bir ürünün yedek parçasını tasarlayıp basmaya kadar artık hayatımızın her yerindeler ve hayatımızı kolaylaştırıyorlar. Biz de ofisimizde bir çok 3D printer markasıyla baskılar alıyor ve kendi işlerimiz için kullanıyoruz. Ancak yaşadığımız sorunlardan bir tanesi uzun süreli baskılarda bazen baskılar bozuk çıkabiliyor ve bu durum bazen yetiştirmemiz gereken uzun süreli baskılarda can sıkıcı durumlara yol açabiliyor. Bunun yanında harcadığımız filament ve elektrik de zaman ve para kaybı. Bugün bütün bu sorunların önüne geçebilecek bir projeyi inceleyeceğiz. Daha önceki ESP32 ile…
Bugünkü yazımızda daha önceki blog yazısında yaptığımız Yemekleriniz yanmasın projesini ESP32-CAM ile yerel ağdan genel ağa taşıyacağız. Bu yüzden bu projede Ngrok’un genel ağda basitçe nasıl kullanacağımızdan bahsedeceğiz. Genel ağa projemizi taşırken de kodumuzun bize verdiği http://192.168.1.53 gibi IP adresleri kullanacağız. Genel ağa taşıdığımız projeyi tüm dünyada internetin olduğu her yerden kontrol edebilir ve yayın akışını canlı olarak izleyebiliriz. Yemeklerimiz yanmasın adlı blog yazısına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. ESP32-CAM ile Yemekleriniz Yanmasın İhtiyaç Listesi ESP32-CAM Wifi Bluetooth Geliştirme Kartı ve OV2640 Kamera Modülü: https://www.robo90.com/esp32-cam-wifi-bluetooth-gelistirme-karti-ve-ov2640-kamera-modulu 40lı Ayrılabilen Dişi-Dişi Jumper Kablo – 20cm – Arduino Uyumlu: https://www.robo90.com/40li-ayrilabilen-disi-disi-jumper-kablo-20cm-arduino-uyum FT232RL FTDI USB-TTL Dönüştürücü-Programlayıcı: https://www.robo90.com/ft232rl-ftdi-usb-ttl-donusturucu-programlayici Not Tüm bu ihtiyaç…
Hepimiz öğrenci de olsak, işi gücü olan birisi de olsak hepimizin temel ihtiyacı yemek yemektir. Kimimiz kendi yemeğimizi kendimizin hazırlaması gerekirken kimimizin ise ailesi her zaman hazır yemekler ile bizi mutlu ederler ama yeri gelir bizim de hazırlamamız gerekir. Kendi hayatımda yaşadığım en büyük problemlerden bir tanesi de hazırladığım yemeğin başında beklemek zorunda oluşum. Acaba yandı mı, nasıl görünüyor, başına gitmem gerekir mi ? Sonrasında bir bakmışım yemeğim yanmış. Bugün bu soruna mühendisçe bir çözüm üretmek için ESP32-CAM modülüne nasıl yazılım yükleyebileceğimizi ve nasıl canlı yayın alabileceğimizi inceleyeceğiz. İhtiyaç Listesi ESP32-CAM Wifi Bluetooth Geliştirme Kartı ve OV2640 Kamera Modülü: https://www.robo90.com/esp32-cam-wifi-bluetooth-gelistirme-karti-ve-ov2640-kamera-modulu…
Bu yazımızda ESP32 ’ye Arduino IDE kullanarak ESP32’ye nasıl yazılım yükleneceğini ve örnek bir kod olarak ESP32’ye blink kodunu yükleyeceğiz. ESP32 Driver Kurulumu Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden bir tanesi de ESP32’nizin DRIVER’lerinin bilgisayarınıza yüklü olup olmadığıdır. Bilgisayarımıza USB portu üzerinden bağlanan herhangi bir cihaz üzerlerinde bulunan UART köprüsü dediğimiz minik çipler kullanırlar. Her ESP32 üreticisi gereği farklı UART çipleri kullanabilir. Bu yüzden ESP32’mizin üzerinde bulunan UART çipini tespit edip internetten Driverlerini yüklememiz gerekmektedir. Aksi halde bilgisayarımız cihazımızı tanımayacaktır. Eğer bunu yapmazsanız bilgisayarınız kartınızı görmeyecektir. Benim kullandığım ESP32, Fotoğraf 1.0’daki WCH’nin CH9102X çipini kullanmakta. İnternetten gerekli araştırmaları yapıp…
Hepimiz izlediğimiz videolarda, gerek okuduğumuz makalelerde IOT ( Internet of Things ) adlı bir başlık duymuşuzdur. IOT nesnelerin interneti anlamına gelmektedir ve günümüzde neredeyse kullandığımız akıllı her üründe IOT kavramını görmekteyiz. Gerek telefonumuzun internete bağlanması, gerek kullandığımız akıllı televizyonlar ve bir çok nesne internetle iletişim halindedir. Peki biz bir nesneyi nasıl IOT dünyasıyla bir araya getirebiliriz ? Bugün IOT konusunun giriş seviye uygulamalarından birisi olan ESP32 ile Dünya’da internetin olduğu herhangi bir konumdan LED açıp kapatacağız. Bu projeyi yaptıktan sonra Sadece bir LED’i açıp kapatarak bile IOT dünyasına giriş yapmış olacaksınız. Bundan sonra röle modülü kullanarak istediğiniz tüm cihazlarınızın uzaktan…
Ender 3 serisi Creality’in sürekli büyüyen 3D yazıcı filosundaki büyük yıldızlardan birisi olmasa da bir fiyat performans ürünü olmayı ve kullanıcıların ilgisini çekmeyi başarmıştır. Bu sebeple Creality Ender 3 Neo ürününü çıkartarak kullanıcıların ilgisini çekmeye devam etmiştir. Biz de Robo90 olarak sizler için Neo’yu inceledik. Ürüne aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz. Creality Ender 3 Neo 3D Yazıcı Satın Al Ender 3 Neo, Ender 3’e özgü 220 x 220 x 250 mm yapı hacmine, 440 x 440 x 465 mm boyut hacmine, göze çarpan PSU yerleşimiyle ikonik görünümüne ve 3 inç LCD ekranı ve döner düğme kullanıcı arabirimiyle Ender 3 ile aynı…
Bugünkü yazımızda 0-100V / 0-10A Dijital Voltampermetre’yi inceleyeceğiz. Ürün, 0V ile 100V aralığındaki gerilimi ve 0 ile 10 Amper aralığındaki akımı ölçmek için tasarlanmıştır. Ürün Linki – Malzemeler 0-100V / 0-10A Dijital Voltampermetre Ürünün +-%5’lik bir ölçümde hata payı bulunmakta. Bu hata payını düşük voltajlarda daha az görürken yüksek voltajlarda daha fazla görmekteyiz. 0-100V gerilimlerini yukarıdaki gibi ölçmek istiyorsak voltampermetreyi harici bir kaynak ( pil gibi ) ile besleyerek kullanmalıyız. Çünkü ürünümüzün besleme voltajı 0-30V olduğu için ürünümüzü bozabiliriz. Çalışma gerilimi ise 4.5V ile 30V aralığındadır. İçerisinden bir adet Voltampermetre ve iki adet dişi soketli kablo çıkmaktadır. Gelin hep beraber…