Herkese Selamlar, Robo90’dan Eray Ben!
Bugün sizlerle birlikte bu dersimizde Fusion 360‘ta bir önceki bölümde oluşturduğumuz küp tasarımının benzerini oluşturup ardından üzerine ismimizin baş harfini ekleyeceğiz. Ayrıca 4 Yeni komut öğreneceğiz. Fusion 360 ile yaratıcı projelere yelken açacağımız bu serimizin üçüncü bölümüne hoş geldiniz diyorum efenim!
Bir Önceki Bölüm, “Fusion 360 Nasıl Kullanılır?”
Dostlarım eğer önceden yayımlamış olduğum ikinci bölüm yazısını okumadıysanız buraya tıklayarak “Fusion 360 Nasıl Kullanılır?” yazıma göz atabilirsiniz. Bir önceki bölümde “Çizgi/Line” ve “Eskiz Boyutu/Sketch Dimension” komutlarını kullanarak bir kare oluşturmuştuk. “Extrude” komutunu kullanarak ise 3 Boyutlu bir küp haline getirmiştik.
Kare oluşturalım, Ama en kolay şekilde!
Geçen bölümde “Çizgi/Line” komutunu kullanarak ilerlemiştik ancak bu bölümde küp oluşturmak için daha farklı bir komut kullanacağız. Teker teker çizgilerle ve boyutlandırmayla uğraşmaktan sizi kurtaracağım dostlarım 😅.
Gene sağ üst kısımdaki küp ile üst bakış açısına geçiyoruz, bu kısımlar bir önceki bölümle hemen hemen aynı 👍
Ekranımız gene bu hale geliyor. Sol üstten “Eskiz Oluştur” tuşuna tıkıyoruz. Ardından ortadaki sarı kareye tıklıyoruz. Bu aşamaya kadar her şey bir önceki bölümdeki ile aynıydı. Şimdi ise yeni komutumuza geçiyoruz.
Fusion 360’ta Dikdörtgen Komutları Nasıl Kullanılır?
Eskiz sekmesi altında oluştur bölümüne tıklıyoruz. Ardından hemen yanda gösterdiğim şekilde alt tarafa yeni bir pencere açılıyor. Bu kısımdan dikdörtgene geliyoruz.
Bu kısımda 3 farklı komutumuz var. Bunların hepsi dikdörtgen oluşturmamızı sağlıyor dostlarım. Ancak aralarındaki tek fark, dikdörtgeni oluşturma yöntemi. Biliyorum biraz karışık geldi ama merak etmeyin çok basittirler. Hemen aşağıda açıklıyorum dostlarım.
2 Noktalı Dikdörtgen Komutu
Sol tarafta görebildiğiniz üzere, ilk olarak bir noktaya daha sonra ise diğer noktaya tıklayarak dikdörtgen oluşturduğumuz, basit bir komuttur kendisi.
3 Noktalı Dikdörtgen Komutu
İlk olarak bir taban çizip ardından o tabana bir yükseklik verdiğimiz, spesifik durumlarda kullandığımız bir komuttur kendisi.
Merkez Dikdörtgen Komutu
İlk merkez noktaya ardından dış bir köşeyi seçtiğimiz, Simetrik bir kare oluşturmamız gerektiğinde işleri kolaylaştıran, Harika bir komuttur kendisi.
Dikdörtgen komutlarını öğrendiğimize göre devam edebiliriz! Bugün ben “Merkez Dikdörtgen” komutunu kullanarak bir küp oluşturacağım. Hemen işe başlayalım!
Yazının başında yeni bir Eskiz/Sketch oluşturmuştuk. Hemen “Oluştur” kısmından “Merkez Dikdörtgen” komutunu seçerek tam ortadaki gri noktaya tıklıyorum ve 50mm x 50mm boyutunda bir kare oluşturuyorum.
Fare imleci ile tam 50mm değerini tutturmak zor olabiliyor bu yüzden size naçizane tavsiyem çizim yaparken “tab” tuşuna basarak değer girmeniz olacaktır. Bu sayede imleci istediğiniz değere denk getirmekle uğraşmayacaksınız. Boyutlarımızı girdikten sonra “Enter” tuşuna basarak komutu bitiriyoruz. Küpümüz hazır olduğuna göre,
Şaheserimize Kendi İmzamızı Atalım 😅
Bu sefer oluşturduğumuz küp tasarımımızın üzerine farklı bir şey daha ekleyelim. İsmimizin baş harfi mesela. Gene aynı şekilde eskiz üzerinden ilerleyeceğiz. Tabii ki de harfi Line/Çizgi komutu ile oluşturabiliriz dostlarım. Ancak bunun daha kolay bir yolu var. “Text Tool/Yazı Komutu”
Bu komutu çok ayrıntılı şekilde burada anlatmayacağım dostlarım. Ancak serimizin devamında çok daha ayrıntılı şekilde bu komuta değineceğiz. İlk olarak açtığımız Sketch/eskiz üzerinden devam edelim. Tekrardan oluştur sekmesine geliyoruz ardından “Text/Metin” Komutuna tıklıyoruz. “Hemen üste komutun menüdeki yerini ekledim.”
“Text/Yazı” komutunu kullanabilmek için ilk olarak çizdiğimiz karenin bir köşesine ardından diğer köşesine tıklıyoruz. Hemen ardından ortaya “Örnek Metin” tarzında bir yazı beliriyor.
Ayrıca karenin köşelerini seçmemizin ardından bir yeni pencere daha açılacaktır dostlarım. Burada “Metin” yazan kısma kendi ismimizin ilk harfini yazıyoruz. Aşağısında bulunan parametreler ise Font, Boyut, Yön, Hizalama gibi ayarlar. Ben kendi kullandığım ayarları bıraktım. Siz de biraz kurcalayarak hızlıca öğrenebilirsiniz. Ardından “Tamam” tuşuna tıklıyoruz.
Eskizimiz Hazır, O halde 3 Boyut’a Geçiş Yapalım 👌
Oluşturduğumuz 2D tasarımı “Extrude” Komutu ile 3 Boyutlu hale getireceğiz. Bir önceki bölümde yaptığımızın aynısı ancak bu sefer farklı bir şey daha öğreneceğiz “Extrude ile Kesmek”. Kulağa tuhaf geliyor olabilir ancak çok basit dostlarım gelin hemen başlayalım.
İlk olarak, sağ üst kısımdaki görüş açısını değiştiren küpün tam köşesine tıklıyorum. Bu sayede bize 3 Boyutu da rahatlıkla görmemizi sağlayan bir görüş açısı veriyor. Ardından katı sekmesinde bulunan, “Extrude Et” komutunu kullanarak küpümü oluşturuyorum. Püf noktası şu Extrude komutunu kullanırken ortada çıkan mavi oku kendime doğru değil çizimin arkasına doğru götürüyorum.
Eee Eray nerde bizim harfimiz. Yok oldu! 🤦♂️
Dostlarım merak etmeyin! Harfin kaybolduğu yok. Sadece Fusion 360 üçüncü boyuta geçtiğinizde cismin 3D halini daha rahat görebilmeniz için iki boyutlu çizimleri sizin gözleminize kapatır. Ancak sorun değil, tabii ki de geri açabiliyoruz.
Sol kısımda klasörlerden oluşan bir yapı görebilirsiniz. Burası bizim tasarım dosyamızın içerisindeki elementleri gösteren kısım. Dersler ilerledikçe çok daha iyi anlayacağınızdan eminim. Şu anda Eskizler klasörünün içerisine giriyoruz ardından “Eskiz1” Adlı Eskizin yanındaki göz tuşuna tıklayarak görünür hale getiriyoruz. Ardından küpümüz üzerinde harfimizin belirdiğini görebilirsiniz.
Şu anda harfimiz 2 boyutlu halde, dolayısıyla bu tasarımı 3 boyutlu yazıcından bastığımız anda o harfimizin hiçbir önemi kalmayacak dostlarım! Bunun olmaması için harfimize ya biraz girinti ya da birazcık çıkıntı vermemiz gerekiyor. Ben girinti vermeyi tercih ediyorum. Çok daha dayanıklı oluyor.
Extrude et komutuna tıklıyorum, ardından komple kare tasarımımız seçili geliyor bunun olmaması için bir kere kare çizimimizin üzerine tıklayarak seçimi iptal ediyorum ardından tekrardan harfimize tıklayarak harfimizi seçiyorum. Ok yardımıyla biraz girinti verip ardından tamama tıklıyorum!
Oluşturduğumuz 2 Boyutlu eskizi tekrardan o göz sembolüne tıklayarak kapattığımızda Küp üzerinde oyuk şekilde “E” harfini görebiliyoruz dostlarım. Bu tasarımı 3 Boyutlu yazıcı ile bastığımızda “E” harfinin orada olacağından emin olabilirsiniz 😅.
Evet! Bugün sizlerle beraber Fusion 360’ta Dikdörtgen komutlarını kullanarak bir küp çizdik. Ardından bu küp tasarımızın üzerine Metin komutu ile ismimizin baş harfini yazdık. Ardından Extrude ederek 3 Boyutlu hale getirdik. Merak ettiklerinizi ve derslerle ilgili anlamadığınız kısımları yorumlar bölümünden sorabilirsiniz dostlarım!
Şimdilik benden bu kadar dostlarım! Hepiniz sağlıcakla kalın 🌹