Herkese Selamlar, Robo90’dan Eray Ben!
Bugün sizlerle birlikte bu dersimizde Fusion 360 programının nasıl ve nerelerde kullanıldığını öğreneceğiz. Ardından “Extrude” yani “Yükseltme” komutunu kullanarak ilk tasarımımızı 3 Boyutlu hale getireceğiz. Fusion 360 ile yaratıcı projeler için yelken açacağımız bu serimizin ikinci bölümüne hoş geldiniz diyorum efenim!
Bir Önceki Bölüm, “İlk Projemizi Oluşturalım”
Dostlarım eğer önceden yayımlamış olduğum ilk bölüm yazısını okumadıysanız buraya tıklayarak İlk projemizi oluşturalım – Bölüm 1 yazıma göz atabilirsiniz bir önceki bölümde programı kendi kullanımımıza uygun hale getirmiş ve ara yüzüne ufak bir bakış atmıştık.
Kaldığımız Yerden Devam, İlk Tasarımımızı Oluşturalım!
Madem ilk bölümde ilk projemizi oluşturmuştuk bu bölümde ise ilk tasarımızı oluşturarak işe başlayalım. Fusion 360’ı açıyoruz. Ardından bir önceki yazımızda öğrendiğimiz şekilde yeni bir eskiz oluşturarak başlıyoruz.
Ardından Fusion 360 bizden yüzey seçmemizi isteyecektir bu aşamada sağ üst köşede bulunan küp şeklindeki modelden (Hemen yanda fotoğrafını bırakıyorum) “Üst” yazan kısmına yani küpün üst yüzeyine tıklıyoruz. Bu bizim bakış açımızın tam üstten yani kroki bakış açısına sahip olmamızı sağlar.
Üst kısmı seçtikten sonra ekranımız hareket edip alta gösterdiğim açıya gelecektir.
Sol üstten katı sekmesine girip en başta bulunan “Eskiz Oluştur” tuşuna tıklıyoruz. Ardından ortadaki sarı kare şekline tıklıyoruz. Bu açtığımız eskizin hangi düzlemde olduğunu seçmemize yarıyor. Görüş açısını üste almamız ise çizim yaparken zorlanmamamız içindi.
Kareyi seçmemizin ardından üstteki menüler değişecek ve aynı zamanda o kare yok olacaktır.
Üst kısma dikkat ederseniz eğer bir çok yeni tuş ve eskiz sekmesini görebilirsiniz dostlarım! Merak etmeyin hepsini bu eğitim serimizde öğreneceğiz. Ancak bugün sadece sol tarafta bulunan Çizgi komutunu öğreneceğiz. Simgesini hemen yan tarafa bırakıyorum.
Komutun simgesini de öğrendiğimize göre gelin tasarım aşamamıza geçelim.
Fusion 360’da Line/Çizgi Komutunu Kullanmak ✨
İlk olarak sembolümüzün üzerine tıklayarak başlıyoruz. Tıkladığımızda imlecimizin sağ alt kısmına çizgi komutumuzun sembolünün geldiğini görebilirsiniz. Bu şu anda çizgi komutu aktif demek. Ortada bir nokta görüyorsunuz. Bu nokta oluşturduğumuz eskizin tam orta noktası. Çizim yaparken referans alabilmenizi sağlıyor. Çizgi komutu aktifken bu noktaya tıklıyorum.
Tıkladıktan sonra imleci hareket ettirdiğinizde imleci takip eden bir çizgi göreceksiniz. Ardından ikinci bir noktaya tıkladığınızda çizginin devam ettiğini göreceksiniz. Tebrikler çizgi komutunu öğrendiniz 😅.
Eee Eray bu komut benim imlecimi salmıyor, kapatamıyorum!!! dediğinizi duyar gibiyim. Programı kapatıp açmadan önce klavyeden “ESC” tuşuna basabilirsiniz. (ilk başladığımda ben de programı kapatarak komutu durduruyordum 😅.) Çizgi komutu ile ilgili temel olarak birkaç şey öğrendiğimize göre şimdi
Fusion 360’da ilk tasarımımızı oluşturalım.
İlk olarak 50mm x 50mm boyutlarında bir küp çizelim. Gene çizgi komutumu elime alıyorum ve kabataslak şekilde tıklıyorum.
Biliyorum soruyorsunuz, Eee bu çok yamuk yumuk nasıl küp bu!! Sorun değil dostlarım bu gibi durumlar içinde bir komutumuz var.
“Eskiz Boyutu/Sketch Dimension” Komutu Nasıl Kullanılır ?
“Eskiz Boyutu” komutu çizilen herhangi bir bir nesnenin boyutunu ayarlamak için sıkça kullandığımız bir komut dostlarım. Kısayol tuşu ise “D” harfidir. Simgesini hemen solda görebilirsiniz.
“Eskiz boyutu” komutumuzu kullanmak için üzerine tıklayıp ardından Line/Çizgi komutu ile çizdiğimiz çizginin üstüne tıklıyoruz.
Gördüğünüz üzere üsteki çizgimizin boyu “69,245mm” biz 50x50mm boyutlarında bir küp istiyoruz o halde bu çizgimizi biraz küçültmemiz gerekiyor.
Çizgiyi seçtikten hemen sonra sol tık yapıyorum ve çizgi boyutu girmemizi istiyor. Açılan pencereye 50mm yazarak “Enter” tuşuna basıyorum. 50mm boyundaki çizgimiz artık sabit bir şekilde duruyor.
Bu işlemi dört tarafa da yapıyorum ve Ta Da 🎉 karemiz hazır.
Dostlarım şu anda karemiz iki boyutlu halde şimdi ise bu karemizi üç boyutlu hale getirerek 3D yazıcıya basmaya uygun hale getirelim.
Sağ üst köşeden eskizi bitir tuşuna basalım. Eskizi bitirmek demek, iki boyutlu çizimle bir işinizin kalmadığı anlamına geliyor.
Ardından üst menüde “Eskiz” sekmesinin kapandığını ve eski sembollerin geri geldiğini görebilirsiniz dostlarım. Bu aşamada kullanacağımız komut,
Fusion 360’da Ekstrüde Komutunu Kullanmak!
“Ekstrüde Et” Komutu iki boyutlu olarak çizilen nesnelerin yüzeylerini yükselterek üçüncü boyuta geçirilmesini sağlamak için kullanılır. Bir yüzeye “Z” ekseni kazandırarak o nesneyi 3 Boyutlu hale getirir.
Ekstrüde komutunu kullanmak için ilk olarak nesneyi üç boyutlu olarak görebilmemiz gerekiyor. Dolayısıyla sağ üsteki küpü kullanarak Ev simgesine tıklıyoruz. Bu bizim görüş açımızı programı ilk açtığımızdaki haline getirecek.
Ardından “Ekstrüde Et” komutuna tıklıyoruz,
Karşımıza böyle mavi bir ekran ve sağ tarafta yeni bir panel geldi. Panelde bir çok özellik var ancak önümüzdeki derslerde ayrıntılara gireceğiz. Şu anda Fusion bize bu yüzeyi kaç milimetre yükselteceğimizi soruyor. Ben tam bir küp formu olmasını istediğimden dolayı 50mm yükselteceğim. Bu sayede elimizde 50x50x50mm boyutlarında bir küp tasarımı olacak.
Ortadaki mavi ok yardımı ile veya “0.00mm” yazan ufak panel ile kaç mm yükselteceğinizi yazabilirsiniz. Ben genellikle paneli tercih ediyorum. “50.00mm” Yazmamın hemen ardından sol taraftaki gibi bir küp belirdi. Enter tuşuna basarak boyutlandırmayı onaylıyorum.
Küp Tasarımımız Hazır 🎉
Evet tüm bu işlemlerin ardından elimizde nur topu gibi bir küp tasarımımız var dostlarım 😅.
Evet! Bugün sizlerle beraber Fusion 360’ta Line/Çizgi komutu kullanarak bir küp çizdik. Ardından bu küp tasarımımızı “Ekstrüde Et” komutu ile 3D hale getirdik. Bir sonraki bölümümüzde ise 3D yazıcıdan basabilmek adına “STL” dosyası olarak çıktı almayı öğreneceğiz.
Şimdilik benden bu kadar dostlarım! Hepiniz sağlıcakla kalın 🌹