Ender 3 serisi Creality’in sürekli büyüyen 3D yazıcı filosundaki büyük yıldızlardan birisi olmasa da bir fiyat performans ürünü olmayı ve kullanıcıların ilgisini çekmeyi başarmıştır. Bu sebeple Creality Ender 3 Neo ürününü çıkartarak kullanıcıların ilgisini çekmeye devam etmiştir. Biz de Robo90 olarak sizler için Neo’yu inceledik. Ürüne aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Ender 3 Neo, Ender 3’e özgü 220 x 220 x 250 mm yapı hacmine, 440 x 440 x 465 mm boyut hacmine, göze çarpan PSU yerleşimiyle ikonik görünümüne ve 3 inç LCD ekranı ve döner düğme kullanıcı arabirimiyle Ender 3 ile aynı özelliklere sahiptir.
Ender 3 Neo Özellikleri
32 Bitlik Anakart
Cihaz 32 bitlik sessiz bir anakartla gelmekte. Creality’nin kendi sitesinde makinanın 45-50 db bir ses ile çalıştığını iddia ediyor. Sessiz ve iyi çalıştığını söyleyebiliriz. Ender 3 modelinin ilk çıktığı zamanları hatırlarsak 8 bitlik bir anakart kullanıyordu. Bu kartı kullanan cihazlarda BL Touch modifiyesini yaptığımız zaman yazılımını karta atmak istediğimizde bile kartın hafızası yetmiyordu. Kodu yeniden derlememiz gerekiyordu. Nihayet Creality bu sorundan köklü bir kurtuluş gerçekleştirdi. İncelediğimiz Ender 3 Neo modeline de 32 bitlik bir sessiz anakart koymuşlar. Bu konuda bizden iyi bir not aldığını söyleyebiliriz.
BL-Touch
Bu üründe Neo ile birlikte gelen BL Touch çok dikkat çekti. Ender 3’ler çıktığından beri bu zamana kadar yapılan en popüler geliştirme ne diye sorsak her halde insanların bir çoğu muhtemelen BL Touch özelliğini seçer. Creality de bu talebi görmüş ve Neo modeline CR Touch’ı yani kendi markalarının BL Touch özelliğini stok olarak koymuş.
CR Touch 16 noktadan tablanıza dokunarak seviyelememize yardımcı oluyor. Creality bunu Otomatik tabla seviyeleme olarak pazarlasa da bu sensörler bunu yapamazlar. Bizim cihazın tablasının altındaki tekerleklerle bunu ayarlamamız gerekir. Ancak bizden arta kalan pürüzleri buradaki CR Touch ile giderebiliriz. Kısacası CR Touch’a oto kalibrasyon değil bir kalibrasyon yardımcısı olarak bakabiliriz.
Carborundum Cam Tabla
Creality Ender 3 Neo modeline stok olarak yeni bir carborundum cam tabla getirmiş. Normalde Ender 3’ler manyetik stickerlarla gelirken Creality carborundum cam tablaların daha kuvvetli olduğunu savunuyor. Isındığında tutma etkisinin arttığını, soğuduğunda ise azaldığını iddia ediyor. Biz ise yaptığımız testlerde tablanın tutma hissiyatının daha iyi olduğunun söyleyebiliriz.
Bowden Ekstruder
Bowden Ekstruder denildiğinde aklımıza Creality gelecek kadar Creality’nin çok makina çıkarttığını söyleyebiliriz. Neo modelinde de aynı özelliği stok olarak eklemiş ama üzerindeki Ekstruder’i tamamen metalden tasarlamış. Ender 3 modellerinde bu parça plastik olarak geliyordu. Tamamen metal Ekstruder’a geçtikten sonra Creality’nin iddiasına göre filamenti çok daha iyi tutup kontrol edebiliyor. Bu sayede de baskı hassasiyeti arttığını söylüyor. Kendi deneyimlerimize kıyasla söylemek gerekirse metal olması plastik olmasına göre tercihimizdir. Creality’nin iddiasının doğruluğunu zamanla göreceğiz.
Neo Serisi Hotend Alüminyum Radyatör
Ender 3 serisine kıyasla Neo modelinde yeni bir Radyatör tasarımı kullanmış. Bu yeni tasarım sayesinde filamentlerimizi daha iyi soğutacağını iddia ediyor.
Radyatörün en önemli görevi Hotend’den ( filamentin çıktığı kısım ) gelen sıcaklığın yukarı çıkmasını, filamentin extruder’in üst taraflarında erimesini engellemesidir. Yoksa bu üst kısımlarda şişkinlikler olabilir ve tıkanıklıklara yol açabilir ve çıktınız bozulabilir. Bu noktada radyatörün görevi çok önemli. Creality ise yeni modeli olan Neo’da bu problemi daha iyi çözdüğünü söylüyor. Bunun ne kadar etkili olduğunu bize zaman gösterecek. Görünüş olarak ise güzel durduğunu söyleyebiliriz.
Sertleştirilmiş Tabla Yayı
Normal Ender 3 modelinde kullanılan düz yaylar tekerleklerin ayarını iyi tutamıyorlar. Sarsıntı yaptıkça tabla da kaçmaya başlıyor. Ama Ender 3 Neo modelinde kullanılan Alaşımlı çelik kapama yaylar baya sıkılar.
Tek Z Ekseni
En göze çarpan şey makinanın tek Z eksenine sahip olması, ikinci bir Z ekseni yok. Küçük modellerde bir sorun olmaz ama özellikle boy olarak yüksek modellemelerde Z ekseni yükseldikçe salınım yaşandığını gözlemliyoruz. Cihaz tek Z ekseni olduğu için Yüksek boylu model basarken zorlanabilir. Hepsini kötü basarı ifade etmiyoruz ama çift Z ekseni, tek Z eksenine kıyasla daha avantajlı. Aradaki farkı kullanıcı deneyimi ve basılan modellerin zorluk seviyesi belirliyor.
Ender 3 Neo Kurulumu
Uzun zamandır 3D yazıcı ürünlerinde do it yourself ( Kendin yap ) metodunu görmüyorduk. Son zamanlarda çıkan makinalar genellikle kutudan çıktığı gibi kullanılabilir oluyordu. Sonrasında ise üst gövdeyi alt gövdeye monteledikten sonra cıvatalarını sıkınca makine kullanım hazır hale geliyordu. Creality bu ürünüyle bütçe dostu ürün olmaya giden yolda bazı fedakarlıkları da bizden bekliyor. Şu anda fiyatına göre iddialı makinalardan bir tanesi. Fiyat avantajı öne çıktığı zaman demonte gelmesinin negatifliği geriye düşüyor.
Kurulum sürecine bakacak olursak kutu içerisinde ürünün yanında kullanım kılavuzları ve SD kart geliyor. SD kartın içerisinde bastırmaya hazır G-code, kullanım kılavuzu, driverlar ve kurulum videosu bulunmakta.
Ürünün kutu halinden kurulması 50 dakika, bir de kalibrasyon işlemi yapması 10 dakika sürdü. Yani yaklaşık bir saat içerisinde makine baskı almaya hazır hale geldi. Şimdi SD kartın içerisinde gelen örnek baskı ve kutunun içinden çıkan örnek filament ile ilk baskımızı alalım.
İlk baskınızı da almayı başardıktan sonra makinanın kullanıma hazır olduğunu söyleyebiliriz. Bu gemi modelini çıkartmayı yaklaşık iki saatte başardı.
Biz Ender 3 Neo’yu kurarken sadece SD kartın içindeki videoyu kullandık. Video kurulum, kalibrasyon ve ilk baskı sürecini net bir şekilde anlatıyordu. Bu konuda Creality’nin iyi bir iş çıkardığını söyleyebiliriz.
Sonuç
Fiyatının göze aldığımızda Ender 3 Neo tercih edilebilecek bir makine. Ürünün fiyatına aşağıdaki link üzerinden internet sitemizde bakabilirsiniz. Creality Ender 3 serisindeki kullanıcı deneyimlerine kulak asmış ve Neo modelini çıkartmış gibi görünüyor. Bu ürünü daha sonra mağazamızın hemen girişine koyacağız, gelip orada görebilirsiniz. Biz de bu süreçte ürünün iddia ettiği özellikleri karşılayıp karşılamadığını inceleyeceğiz. Vadettiği gibi ABS, PLA, TPU ve PETG filamentlerle bol bol baskılar alacağız. Bu dediklerimizi test ettikten sonra da uzun kullanım test videosu yayınlayacağız.