Bugünkü yazımızda daha önceki blog yazısında yaptığımız Yemekleriniz yanmasın projesini ESP32-CAM ile yerel ağdan genel ağa taşıyacağız. Bu yüzden bu projede Ngrok’un genel ağda basitçe nasıl kullanacağımızdan bahsedeceğiz. Genel ağa projemizi taşırken de kodumuzun bize verdiği http://192.168.1.53 gibi IP adresleri kullanacağız. Genel ağa taşıdığımız projeyi tüm dünyada internetin olduğu her yerden kontrol edebilir ve yayın akışını canlı olarak izleyebiliriz. Yemeklerimiz yanmasın adlı blog yazısına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
ESP32-CAM ile Yemekleriniz Yanmasın
İhtiyaç Listesi
ESP32-CAM Wifi Bluetooth Geliştirme Kartı ve OV2640 Kamera Modülü: https://www.robo90.com/esp32-cam-wifi-bluetooth-gelistirme-karti-ve-ov2640-kamera-modulu
40lı Ayrılabilen Dişi-Dişi Jumper Kablo – 20cm – Arduino Uyumlu: https://www.robo90.com/40li-ayrilabilen-disi-disi-jumper-kablo-20cm-arduino-uyum
FT232RL FTDI USB-TTL Dönüştürücü-Programlayıcı: https://www.robo90.com/ft232rl-ftdi-usb-ttl-donusturucu-programlayici
Not
Tüm bu ihtiyaç listesindeki ürünlerin nasıl bağlanacağı yukarıda linkini bıraktığım “Yemekleriniz Yanmasın” adlı blog yazımda mevcut.
Ngrok programı aslında basitçe tanımlamak gerekirse açık olduğu bilgisayarı bir Webserver’a çevirir. Nasıl oyunları online oynayabilmek için oyunların Serverlarına ihtiyacımız varsa, ESP32-CAM modülüne de istediğimiz her yerden ulaşabilmek için bir servera ihtiyacımız var. Daha önceki yazılarımda incelediğim ESP32 ve IOT blog yazımda Arduino IOT serverlarını kullanarak ESP32’mizi kontrol ediyorduk. Bu tarz başka platformlar da var ( Ör. 000WebHost, Bylnk vs ) ancak canlı yayın özelliği fazla veri tükettiği için genellikle bu özellikler paralı oluyor. Bunun önüne geçmek için kullanmadığınız bir bilgisayarınız, bir Raspberry Pi modülünüz veya kendi bilgisayarınızı bir servera dönüştürüp yerel ağdaki video canlı yayınınıza istediğiniz yerden ulaşabilirsiniz. Şimdi o zaman sırasıyla Windows bir bilgisayara Ngrok’u kurup yerel ağdaki verimizi genel ağa taşıyalım.
Ngrok Nasıl Kurulur ?

Aşağıdaki Linkten Ngrok’un sitesine gidebilirsiniz. Sonrasında ise üye olmamız gerekiyor. ( Fotoğraf 1.0 )
Daha sonra Getting Started kısmından Ngrok’u Windows için indirmeniz gerekir. Daha sonra Getting Started kısmından Ngrok’u Windows için indirmeniz gerekir. ( Fotoğraf 1.1 )

Daha sonra inen ZIP dosyasını klasöre çıkartmanız gerekmektedir. ( Fotoğraf 1.2 )

Zaten çıkardığınız ZIP dosyasının içinde sadece Ngrok uygulaması olacaktır. Direk çift tıklayıp açabilirsiniz. ( Fotoğraf 1.3 )

Ngrok Nasıl Kullanılır?
Ve Ngrok’u kurmayı başardınız. Şimdi kayıt olduğunuz Ngrok hesabınızı bu uygulamaya bağlamamız gerekmekte. En başta karşımıza çıkan sitede biraz aşağıya kaydırırsak 2. Connect your account kısmını görmekteyiz. ( Fotoğraf 1.4 )

Buradaki kodu kopyalayıp daha önce açtığımız Ngrok komut ekranına yapıştırıyoruz. Enter’a bastığımızda hesabımız Ngrok’a bağlanmış oluyor. ( Fotoğraf 1.5 )

Sonrasında Yemekleriniz yanmasın projesindeki gibi ESP32’nin bize verdiği http://192.168.1.53/ gibi IP linkini kopyalıyoruz. Bu kısmın ne olduğunu bilmiyorsanız Yemekleriniz yanmasın blog yazımı inceleyebilirsiniz. ( Fotoğraf 1.6 )

Sonrasında aşağıdaki gibi Ngrok’un komut ekranına ngrok http yazıp üstteki kopyaladığımız IP adresini bu kısma yapıştırıyoruz ( Fotoğraf 1.7 )
ngrok http http://192.168.1.53/

Ve evet! Serverimiz başlamış bulunmakta. Aşağıdaki ekranı siz de kendi bilgisayarınızda görebildiyseniz her şeyi başarıyla yapmışsınız demektir. Forwarding kısmındaki https://faa3-78-179-1-19.ngrok-free.ap linkini sizdekini kopyalayıp tarayıcınıza yapıştırırsanız tebrikler. Artık dünyada internetin olduğu her yerden ESP32’nize ulaşabilirsiniz. telefonunuzun hücresel ağını açıp test edebilirsiniz. Ancak bu sistem aşağıdaki uygulama bilgisayarınızda ve bilgisayarınız da açık kaldıkça uygulamaya devam edecektir. ( Fotoğraf 1.8 )

Sonrasında ise Forwarding kısmında yazan https://faa3-78-179-1-19.ngrok-free.app linkini kendi tarayıcımıza yazıp açtığımızda aynı Wi-Fi adresine bağlı kalmamıza gerek olmadan istediğimiz yerden ve konumdan haberleşebiliriz.
Gördüğünüz gibi farklı bir internete bağlı olmama rağmen Ngrok üzerinden istediğim zaman WebServer’ime ulaşabiliyorum. ( Fotoğraf 1.9 )

Aynı zamanda telefonumda hücresel açıkken de ESP32 modülüme ulaşabiliyorum. Tabii bu Yemekleriniz yanmasın projesindeki ekranın değil. Neden mi? Bu Baskılarınız Yanmasın adlı blog yazısının projesi. Bir sonraki yazımızda o projede Ngrok kullanacağız. Aşağıdaki linkten o yazıma da ulaşabilirsiniz.
Daha fazla IOT ( Nesnelerin İnterneti ) yazısı için IoT Projeleri kategorimizi inceleyebilirsiniz.